Adventure Racingdesert

Adventure Racing – ook wel Adventure Sports of Expedition Racing genoemd – is een relatief jonge sport. Je kan het omschrijven als een non-stop, meerdaags, multi-sport evenement in een overwegend natuurlijke omgeving.

De oorsprong van Adventure Racing is terug te vinden in Nieuw Zeeland bij de Coast to Coast multi-sport races (hardlopen,
kajakken en mountainbiken). De eerste multi-sport-wildernis-uithoudingsrace startte in 1983 en sindsdien zijn er verspreid over de gehele wereld honderden races bijgekomen. Ook in Nederland is deze fantastische sport groeiend en doen er per wedstrijd steeds meer atleten aan mee.

mountainDe grote internationale wedstrijden spelen zich vaak af in grote en  bergachtige natuurgebieden. In dit soort grote internationale races komen er vaak ook andere onderdelen bij kijken zoals: zip-lines, abseilen, speleologie, coasteering, canyoning, via feratta, zeekajakken of raften. Dit soort grote races zijn fysiek erg zwaar en deelnemers verbranden dagelijks meer dan 10.000 calorieën.

Naast een ijzersterke conditie en de benodigde vaardigheden draait het vooral om teamwork. Een team bestaat in internationale Adventure Races meestal uit 4 personen, waarbij er altijd minimaal 1 man en 1 vrouw in het team moet zitten. De lengte van dit soort grote Adventure Races kan soms tot wel 10 dagen duren, waarbij afstanden van wel 1.000 kilometer afgelegd moeten worden.

Echter, in Nederland worden adventure races vaak op een kleinere schaal georganiseerd, met vrijwilligers en op non-profit basis. In teams van meestal 2 personen moeten de sporters met behulp van kaart en kompas zo snel mogelijk op zoek gaan naar verschillende controlepunten.

map-read

Wat deze sport mede zo bijzonder maakt is dat de routekeuze vrij is. Het navigeren is dus een belangrijk aspect bij het Adventure Racen. Een langzamer team kan dus winnen als het beter navigeert dan een sneller team dat steeds fouten maakt.

In Nederland zijn mountainbike, hardlopen en kanoën vaste onderdelen. Maar ook kickbiken, zwemmen en Special Tasks, zoals klimmen, abseilen, boogschieten etc. kunnen voorkomen. In Nederland duren de racen meestal 4, 8, 12 of 24 uur. In het buitenland kan dat dus variëren tussen 3 en 10 dagen….non-stop.

In Nederland is de sport, sinds de jaren 90, groeiende. Sinds vorig jaar hebben we een heuse Dutch Adventure Racing Series (DARS). Het aankomende jaar doen 12 wedstrijden mee met deze serie.

In Europa kennen we ook de AReuroSeries.  Deze zijn vaak tussen de 3 en 5 dagen.

En dan zijn er ook nog de wereldkampioenschappen voor de echte bikkels: ARworldSeries.  Deze races duren vaak 10 dagen….non-stop. Team Adidas Terrex (UK) heeft al meerdere malen gewonnen.

ziplineDe drempel om mee te doen is voor buitenstaanders vaak erg hoog omdat men schrikt van het aantal uren. Maar in Nederland kan je de race vaak op je eigen niveau en tempo doen. De topteams pakken alle controlepunten en minder ervaren teams pakken wat minder controle punten. Daarnaast race je zelden op maximaal tempo – simpelweg omdat je dat geen uren kan volhouden – dus het gemiddelde tempo is relatief laag. Als je in een race van 8 uur een gemiddelde haalt van 11 km/uur doe je het heel goed. In dit gemiddelde zit dan ook de wisseltijd van de ene discipline naar de andere discipline, het stilstaan om te navigeren, soms het intekenen van de controle punten, de tijd die nodig is om Special Tasks te volbrengen en kano varen (vaak ongeveer 5 km/u).

Links naar andere wedstrijden in Nederland vind je hier.

Op de community van Sleepmonsters.com vind je een internationale kalender.