Inschrijving

We twijfelen om mee te doen, maar weten niet hoe getraind je moet zijn.
Laten we voorop stellen dat adventure racen veel minder zwaar is, dan je vooraf zou denken. Want wie gaat er nu zo lang achter elkaar sporten? Toch valt dat best mee want aangezien je ook moet navigeren, sta je ook vaak stil. Meestal kun je zelf bepalen hoeveel afstand je per verschillende sport discipline aflegt. En omdat je sport in een team is het veel gevarieerder en minder belastend. Maar om je een idee te geven hoe getraind je moet zijn, hebben we wel een indicatie. Om mee te doen aan de 11-uurs race is een 1/2 marathon kunnen uitlopen een goede basis, voor de 5- uurs race is dat 10 km kunnen uitlopen.

Voor onze trainingsdag is een goede basisconditie voldoende! Focus ligt op aanleren van de verschillende technieken en niet op het afleggen van lange afstanden. Het is zelfs mogelijk om als ouder en kind mee te doen en samen deze sport tre ontdekken. Let op! De dag bevat ook behoorlijk wat theorie. Iets wat misschien niet alle kinderen aanspreekt of boeit.

Twijfel je nog? Vraag het ons via hardvanbrabant@gmail.com!

 

Racevoorbereiding

Welke spullen heb ik allemaal nodig?
Wat je minimaal nodig hebt tijdens de wedstrijd vind je op de lijst verplichte materialen. Uiteraard dien je dit zelf aan te vullen met voeding, extra kleding en andere zaken die je denkt nodig te hebben. Twijfel je? Neem dan contact met ons. Als je ‘grammen wil jagen’ omdat je niet graag rent met een zware rugzak, neem dan niet mee waar je over twijfelt ;).

Denk naast de spullen die je nodig hebt tijdens de wedstrijd ook aan de spullen die je nodig hebt om te kunnen overnachten (tent, slaapzak, matje, douchespullen, ontbijt zondagochtend).

Moet ik mijn mountainbike zelf regelen?
Ja, maar als je deze niet hebt kun je bij onze partner 2Ride voor een voordelige prijs een MTB huren als je zegt dat je Hard van Brabant deelnemer bent. Afhankelijk van de keuze van je fiets kost je dit 25,- of 30,- euro. Je krijgt een fiets incl helm, bidon, zadeltasje met reparatieset en een reservebinnenband.

 

Tijdens de wedstrijd

Hoe word de stand bepaald? 
Het team wint wat het meeste aantal punten heeft gehaald in de kortste tijd. Punten verdien je door checkpoints (punten op de kaart) te vinden. Bij elk checkpoint (CP) hangt een knijper, met deze knijper knijp je een patroon in jullie etappe kaart. Dus je komt aan bij CP 1 (checkpoint 1), pakt je kaart en knipt dan in het vakje van CP1. Door het patroon van de knijper kunnen wij controleren of je daadwerkelijk bij CP1 bent geweest, in een ander vakje zetten is dus zinloos en kost je zelfs punten. Gebeurt het je per ongeluk? Meld dat dan op het eerstvolgende wisselpunt!

Elk CP is een aantal punten waard. Zo kan bijvoorbeeld een moeilijk punt (ver weg) meer punten waard zijn, dan een makkelijk punt dichtbij. Of andersom. Je zult dus tijdens je race tactische keuzes moeten maken. Wij verwachten dat het ook voor de beste teams niet mogelijk is alle punten te halen, iedereen zal dus keuzes moeten maken.

De wedstrijd bestaat uit verschillende etappes: hardlopen, mountainbiken, kanoën, steppen. Het aantal etappes dat je aflegt weegt zwaar in eindstand want eerst bekijken we of een team alle etappes heeft gedaan. Mis je een etappe (door tijdnood of misschien pech) dan zul je automatisch onder alle teams eindigen die wel alle etappes hebben gehaald. Ook als deze teams in totaal minder punten hebben verzameld. Goed nieuws: een etappe telt al mee als je 1 cp van dat onderdeel hebt gevonden.

Let wel op! Ben je later dan de deadline bij de finish, dan worden er per 5 minuten dat je te laat bent punten afgetrokken. Zorg dus altijd dat je op tijd binnen bent!

Voorbeeld: Team 1 finisht na 9 uur en 50 minuten en heeft 60 punten gehaald. Team 2 is gefinisht na 9 uur en 45 minuten en heeft ook 60 punten. Team 2 zal dus boven team 1 staan in de stand. 

Hoe wordt het klassement bepaald?
Allereerst wordt er voor de proloog op zaterdagavond een klassement gemaakt aan de hand van bovenstaande opzet. Dit klassement zal gebruikt worden om de startvolgorde voor zondag op te stellen. Vervolgens wordt ook voor de race op zondag een klassement gemaakt. Tot slot worden de punten van beide dagen bij elkaar opgeteld en dat vormt de uiteindelijke totaalscore. Aan de hand van deze totaalscore wordt de einduitslag bepaald.

De uitslag splitsen we uit in een klassement voor Heren-teams en een klassement voor Dames/Mixed teams.

Voor de 5-uurs race maken we natuurlijk ook een klassement en ook daarvoor hanteren we bovenstaande opzet